Nemožno prehliadnuť skutočnosť, že quinoa sa nachádza v rebríčkoch najzdravších potravín sveta
Jedným z nich je aj The World’s Healthiest Foods, ktorý zostavila The George Mateljan Foundation. Táto nezisková organizácia brala pri posudzovaní potravín do úvahy nielen nutričné hľadisko, ale napríklad aj ich dostupnosť a cenu.
U nás je quinoa nazývaná aj mrlík čílsky. Zaujímavosťou je, že na svete jej existuje viac ako sto druhov. Najbežnejšou je biela quinoa, ale stretnúť sa môžeme aj s červenou alebo čiernou. Aký je medzi nimi rozdiel? Quinoa červenej farby si po uvarení drží tvar lepšie, ako napríklad biela a čierna sa vyznačuje zemitejšou a sladšou chuťou. Bez ohľadu na farbu je quinoa zásobárňou živín.
Je zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín
Esenciálne aminokyseliny si ľudské telo nedokáže vyprodukovať vlastnými silami, preto mu ich musíme dodať formou potravín. Hľadáte takú, ktorá by vášmu telu dodala všetky esenciálne aminokyseliny? Quinoa ich obsahuje, a preto sa o nej hovorí, že je komplexným zdrojom proteínov (1,2). V sto gramoch sa nachádza 14-18 g bielkovín.
Nechýba ani vláknina, železo a ďalšie látky
V strave človeka, ktorý sa snaží žiť zdravo, nesmie chýbať rozpustná a nerozpustná vláknina. V stogramovej porcii sa nachádza cca 7 g vlákniny. Zasýti a podporí činnosť tráviacej sústavy. Mrlík čílsky obsahuje aj železo, vápnik, horčík, zinok, draslík, B vitamíny, vitamín E, esenciálne mastné kyseliny atď. Sto gramov je zdrojom približne 368 kalórií.
Je univerzálna na použitie…
Quinou môžete použiť do sladkých i slaných pokrmov. Výborná je ako príloha k mäsu či zelenine. Pripraviť si ju môžete aj vo forme sladkej kaše či nákypu na raňajky. Najuniverzálnejšou, čo sa chuti týka, je biela quinoa.