Lúpané hnedé proso poznáme pod názvom pšeno. Okrem toho, že ide o bezlepkovú obilninu, je to tiež zásaditá potravina, takže neprekysľuje organizmus.
Sladké žlté zrniečka sú skvelým prostriedkom na čistenie ľudského organizmu. Obsahujú vlákninu, bielkoviny, draslík, fosfor, železo, vápnik, kremík, mangán, horčík, meď, sodík, selén, zinok, vitamíny B, E, K, kyselinu listovú a lecitín.
Medzi priaznivé účinky pšena nepochybne patrí detoxikácia tela a tráviaceho systému, celkové zlepšenie trávenia, podpora krvotvorby či spevňovanie kostí. Pšeno tiež zvyšuje aktivitu imunitného systému, rozkladá tuk a cholesterol, čím priaznivo vplýva na pečeň a zabraňuje tvorbe žlčových kameňov, udržiava pevné zuby, vlasy, nechty a v neposlednom rade počas tehotenstva zabezpečuje zdravý vývoj plodu.
Pšeno chráni aj srdce a cievy. Vďaka obsahu horčíka rozširuje cievy, pomáha proti vysokému krvnému tlaku a znižuje riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice. Okrem toho pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Vďaka podpore trávenia prináša viacero pozitív. Jednak pomôže so zápchou, nafukovaním či kŕčami, reguluje zažívanie, čím zlepšuje využitie živín, znižuje riziko žalúdočných vredov a pravidelným vyprázdňovaním tiež spôsobuje odstraňovanie toxínov z tela, čím uľavuje obličkám, pečeni a celému imunitnému systému.
Detoxikácia organizmu je zaručená fenolmi a antioxidantmi obsiahnutými v tejto potravine. Kurkumín, quercetín a kyselina elagová totiž pomôžu telu zbaviť sa cudzích látok.
Pšeno navyše zlepšuje celkový výkon a výdrž organizmu. Odporúča sa pri únave, slabosti či strate energie.
Vychutnať si ho môžete ako raňajkové cereálie. Bežne sa z neho pripravuje kaša, nákyp, rizoto, podáva sa ako príloha alebo sladký dezert.