Kráľovná letnej záhrady je všestranne využiteľná v kuchyni od nátierky cez polievku, hlavné jedlo až po dezert.
Minimum sodíka a množstvo draslíka, ktorý prospieva obličkám, kĺbom a kardiovaskulárnemu systému nie sú jediné výhody cukety. Okrem toho je cuketa nabitá vitamínom E, karoténom, horčíkom, vápnikom, železom, meďou a zinkom. Množstvo prospešných látok sa nachádza práve v šupke, preto je vhodné konzumovať cuketu aj s ňou.
Cuketa obsahuje viaceré látky, ako napríklad pektín, ktoré pozitívne ovplyvňujú zdravie srdca a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Za zmienku určite stojí aj obsiahnuté množstvo draslíka, ktorý znižuje vysoký krvný tlak. Pravidelnou konzumáciou cukety teda možno podporiť aj zdravie kardiovaskulárneho aparátu.
V cukete sa stretáva množstvo vody a vysoká dávka vlákniny. Tie blahodarne vplývajú na fungovanie trávenia. Možno ju teda zaradiť do kategórie potravín, ktoré bojujú proti zápche. Vďaka protizápalovým vlastnostiam však môže cuketa pomôcť aj s vredovými ochoreniami žalúdka či syndrómom dráždivého čreva.
V neposlednom rade cuketa odkysľuje organizmus, posilňuje svaly, pôsobí proti stresu, detoxikuje a odvodňuje, zlepšuje činnosť mozgu a pôsobí proti stresu.