fbpx

Beluga – čierná šošovica

čierna šošovica

Kráľovná strukovín sa kedysi používala aj ako platidlo. Pri jej účinkoch na organizmus je to pochopiteľné.

Šošovica je lacná a pritom veľmi výživná strukovina. Predstavuje skvelý zdroj proteínov, vlákniny, vitamínu B a viacerých imnerálov a stopových prvkov. Za zmienku určite stoja draslík, vápnik, horčík, fosfor, zinok, železo či mangán.

Pochopiteľne, šošovica podporuje správnu činnosť čriev, prospieva srdcu, zasýti a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Vďaka vitamínu B podopruje metabolizmus a je dôležitá pre správne fungovanie nervovej sústavy.

Obsiahnuté proteíny prospievajú tvorbe a obnove svalovej hmoty. Ideálna je kombinácia s bielkovinami, aby sa zaistili všetky esenciálne aminokyseliny. Draslík zase znižuje krvný tlak, vápnik využíjú kosti a zuby, horčík zlepší náladu a obmedzí svalové kŕče.

Čierna šošovica, teda beluga, už na prvý pohľad zaujme svojím vzhľadom. Aj po uvarení je čierna a lesklá. Na rozdiel od bežnej šošovice má po uvarení pevnejšiu konzistenciu. Nazýva sa aj kaviár vegetariánov. Chuťovo pripomína orechy či gaštany.