fbpx

Podľa tradičnej čínskej medicíny je apríl ideálny čas na detoxikáciu pečene.

Pečeň (Drevo) je jinový orgán a plní v tele mnoho tráviacich a detoxikačných funkcií. Má pomerne dobrú schopnosť regenerácie. Uchováva, kontroluje a filtruje krv. Je najväčším filtrom škodlivín v tele. Pečeň denne vyprodukuje okolo 1-1,5 litra žlče, ktorá je dôležitá pre metabolizmus tukov a vitamínov a takisto pre podporu peristaltiky hrubého čreva. Žlč sa hromadí v žlčníku.  

Ak je pečeň preťažená, tak postupne stráca svoju detoxikačnú schopnosť. Prejavuje sa to napríklad aj jarnou únavou. Ak pečeň nefunguje tak ako má, odpady sa dostávajú ďalej do celého organizmu a zaťažujú ho. Okrem toho sa nesprávnou funkciou pečene môže zahusťovať žlč a vznikajú tak mazľavé útvary rôzneho zloženia, ktoré zabraňujú nielen správnemu tráveniu, ale aj detoxikačnej funkcii pečene. Môže obsahovať aj rôzne mikroorganizmy typu salmonely, streptokokov, stafylokokov a pod., navyše bránia správnemu metabolizmu cholesterolu. Čiže pre správnu funkciu organizmu je potrebné pečeň a žlčovody čistiť.

AKO SA OSLABENÁ PEČEŇ PREJAVUJE?

  • začervenanie bielok, slzenie očí, častejšie zápaly spojiviek
  • zhoršovanie zraku a čuchu, zatvrdnuté biele guličky (tzv. krupica) okolo očí či na tvári (tie signalizujú vysoký cholesterol)
  • tmavé pigmentové (tzv. starecké) škvrny na tele, prípadne rozšírené metličkovité cievky na bruchu a na hrudníku
  • zmeny na ľavej strane jazyka
  • zvýšená hladina cholesterolu
  • nepravidelná a bolestivá menštruácia, silný PMS, svrbenie a vyrážky v oblasti pohlavných orgánov; pruh na miešku u mužov; bolestivá erekcia;
  • bolesti a opuchy v podpazuší
  • slabé nechty
  • časté závrate, hučanie v ušiach
  • sucho v krku, horká chuť v ústach
  • tráviace problémy (nevoľnosť, zvracanie, nadmerná plynatosť, zápcha, hemeroidy, …)
  • migrény, bolesti hlavy, krčnej chrbtice a strednej časti chrbta;
  • bolesti bedrových kĺbov
  • astma;
  • akné (vzniká ako výsledok infekcie mazových žliaz kvôli poruche metabolizmu tukov)
  • autoimunitné ochorenia, alergie

PEČEŇ POŠKODZUJÚ:

  • údeniny a škvarky, tavené a tvrdé syry a vyprážaný syr
  • prejedanie, nadmiera živočíšnych tukov a bielkovín v strave
  • vyprážané a pečené živočíšne bielkoviny
  • príliš korenené jedlá
  • nadmiera alkoholu, chemikálie v liekoch
  • sušienky, príliš veľa kávy a cukru
  • agresia, zlosť, nenávisť, hnev, závisť…

PEČEŇ POSILŇUJÚ:

  • čerstvé a priemyselne neupravené potraviny
  • mliečna kvasená zelenina
  • varené krúpy, ražné cestoviny
  • všetky druhy zelenej zeleniny: pór, pažítka, petržlen, šalát, medvedí cesnak, ovos, …
  • horké bylinky – púpava, palina obyčajná, pestrec mariánsky, zemežlč, myší chvost, ľubovník
  • zázvor (ďumbier), zázvorový čaj, citrón
  • naklíčené semiačka
  • med
  • extra panenský olivový olej za studena lisovaný
  • morské riasy
  • odvar z 3 lyžíc melty a 1 koreňa čakanky
  • ľanové semienka a ľanový olej
  • vitamín C, B12 a kyselina listová

Energeticky sa pečeň otvára do očí a prejavuje sa na nechtoch rúk a nôh. Preto sa pri diagnóze podľa TCM pozerá nielen do očí, ale sa kontrolujú aj nechty. Čokoľvek sa deje s nechtami, deje sa aj s pečeňou – suché a popraskané nechty ukazujú na suchú a prehriatu pečeň.

Mentálne sa pečeň spája so schopnosťou správne vyhodnocovať veci a spracovať spätnú väzbu. Pečeň je zodpovedná aj za kreativitu a plánovanie. Takisto je za náhlym „osvietením“, nájdením riešenia problému.

Emocionálne pečeň vládne pocitom ako láskavosť, súcit, tolerancia… Na opačnej strane ide o hnev, zlosť či podráždenosť. Ľudia s nerovnováhou v okruhu pečene a žlčníka sú často agresívni, žiarliví, výbušní, egoistickí, neprajní, nenávistní, náladoví, netrpezliví a nervózni. Často sa u nich prejavuje aj neschopnosť plánovať alebo naopak nadmerné plánovanie všetkého. Pečeň má vplyv aj na zvládanie stresu a na slezinu a tým aj na celý imunitný systém.

Jednou z najúčinnejších byliniek na očistu pečene je pestrec mariánsky.  

Optimálna je priama konzumácia drvených semien, odporúčané množstvo je 1-2 PL nalačno večer pred spaním. Prášok (drvina) sa má dôkladne požuť a nechať rozpustiť v slinách. Prehltnutie vlákniny nie je nutné. Užívanie drvených semien sa opakujte každý druhý až tretí deň po dobu 1 až 3 mesiacov, podľa závažnosti a vývoja zdravotných problémov. Pri menej závažných stavoch, napríklad pri mierne zhoršených pečeňových testoch, je možné nahradiť drvené semená pestreca tinktúrou alebo olejom z pestreca. Čaje a vývary sú oveľa menej účinné, pretože účinné látky pestreca sa vo vode rozpúšťajú len čiastočne a teplom sa znehodnocujú.

Pri detoxikácii pečene pomôžu aj esenciálne oleje doTERRA