Figy sú veľmi úzko prepojené so zdravím mozgu a čriev. Toto ovocie ich najlepšie uvedie do rovnováhy.
Figy neobsahujú len vitamíny A, B5, B6, C, meď, mangán, draslík, vlákninu či enzýmy. Nachádzajú sa v nich tiež fytochemikálie, ktoré vyživujú a vytvárajú neurotransmitery posilňujúce neuróny a nervové spojenia.
Preventívne pôsobia proti Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe, demencii a iným neurologickým ochoreniam vrátane amyotrofickej laterálnej sklerózy.
Figy patria k najúčinnejším druhom ovocia na čistenie čriev. Šupka podporuje prospešné črevné baktérie a tie škodlivé zase ničí. Má antiseptické účinky a eliminuje parazity, plesne a toxické ťažké kovy. Semienka zase pracujú v črevných záhyboch, kde ničia baktérie, vírusy a huby, ktoré zapríčiňujú choroby. Dužina a vláknina posilňujú imunitný system tráviaceho traktu. Figy sú prospešné aj pri zápale slepého čreva, zápche, zápale hrubého čreva a v boji s baktériou C. difficile. Okrem toho dokonca znižujú radiáciu v tele.
Vďaka draslíku figy pomáhajú aj znižovať vysoký krvný tlak. Ten je častým problémom u ľudí, ktorí prijímajú ovocie a zeleninu len v nepatrných množstvách, obzvlášť v kombinácií s vysokou spotrebou sodíka.
Figy určie stoja za zaradenie do jedálnička, ak človek pociťuje bolesť hrudníka, bolesť bedrového kĺbu či konečníka, malátnosť, nevoľnosť, dýchavičnosť, poranenie kolennej chrupavky, má zahmlené videnie, zväčšenú slezinu, alebo pri krvácaní, upchatých cievach, neuralgii trojklanného nervu, ischiase, zjazvenom tkanive v pečeni, zápale nervov, či problémoch s dutinami.
Z iného uhla pohľadu figy liečia citové zranenia spôsobené pocitom vylúčenia a naopak, pomáhajú rozumne sa rozhodnúť, koho zo života vylúčiť a koho si v ňom ponechať. Znižujú pocit nevraživosti a pomáhajú sa vysporiadať s veľkými životnými zmenami.