NOVINKA v bare! Zdravé dobroty na tento týždeň

Milé priateľky,

s potešením vám oznamujeme, že sme ponuku nášho baru rozšírili o zdravé jedlá Hanky Rožičovej. Každý týždeň budeme mať pre vás pripravenú jednu sladkú a jednu slanú variantu.

Ponuka tohto týždňa 9.5. – 15.5.

  • Maková torta:  mak, mandle, ovsené vločky, vajcia, banán, ďatlový sirup, mascarpóne, citrónová šťava
  • Tekvicovo-pórový nákyp: tekvica, pór, špaldová múka, vajcia, olivový olej

Mak

Ide o významný zdroj ópia, čo má za následok, že je v niektorých štátoch jeho pestovanie zakázané. V novšej histórii sa mak siaty stal typickou slovanskou i slovenskou plodinou. Týka sa to jeho pestovania i využitia. Mak sa stal neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka a zohráva dôležitú úlohu aj pri rôznych ľudových zvykoch ako symbol bohatstva a hojnosti. Nevieme si bez neho predstaviť Vianoce a o jeho zdravotných účinkoch sa dnes nepochybuje. Mak je obrovským zdrojom bielkovín a nielen bielkovín, ale i vápnika. A to dokonca dvanásťnásobne viac ako mlieko. Preto by mak nemal chýbať nielen na tanieri tehotných žien, ale i ľudí trpiacich osteoporózou. Mak obsahuje kyselinu olejovú, ktorá sa výborne osvedčila pri snahe zlepšiť pamäť či znížiť krvný tlak. Posledné výskumy označili mak za skvelú potravinu pri prevencii rakoviny prsníka. Mak si nevedia vynachváliť ani ľudia prechádzajúci náročným obdobím plným stresu. Jemná maková aróma má výrazný skľudňujúci účinok na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach i duševnej nerovnováhe. Mak je vhodný aj do masážnych a aromaterapeutických zmesí. Taktiež tlmí bolesť hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a postará sa vám o kľudný spánok.

Tekvica

Dužina tekvice obsahuje okrem veľkého množstva vody vitamín C a beta-karotén, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Tento antioxidant spolu s ďalším – vitamínom E bráni poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi a predchádza rakovine. Ak žijete vo veľkom meste, potraviny bohaté na vitamín E sú skvelou cestou, ako dostať toxíny z tela.

Vitamíny skupiny B posilňujú cievy a srdce, pomáhajú znižovať krvný tlak aj hladinu zlého cholesterolu. Vitamín B1 posilňuje nervovú sústavu, vitamín B2 podporuje štiepenie tukov a cukrov, zlepšuje stav očí a pokožky.

Tekvica obsahuje aj veľa minerálov. Draslík so silným močopudným účinkom vyplavuje z tela prebytočnú soľ, čím zlepšuje stav pri reumatizme a dne. Okrem toho je tekvica bohatá na meď, železo a horčík. Selén pomáha pri ochoreniach močových ciest. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka. Podporuje a regeneruje pečeň.

 

Leave your thought