Pochádza z Mongolska a pôvodne ju považovali za potravinu chudobných. Napriek tomu je nesmierne bohatá na živiny.
Pohánka patrí k zásaditým a bezlepkovým obilninám. Citlivo reaguje na chemikálie, a tak sa jej darí len v nekontaminovanej pôde. Nutričná hodnota svetlej aj tmavej pohánky je rovnaká, avšak odporúča sa uprednostniť svetlú, lebo sa z nej šupky odstraňujú mechanicky, a tak sa zachová väčší počet vitamínov a minerálov.
Popri vitamínoch B, C a E obsahuje vysoké množstvo vlákniny a bielkovín, vápnik, draslík, železo, horčík, zinok a má najvyšší obsah rutínu spomedzi všetkých rastlín a obsahuje aj všetkých 8 esenciálnych aminokyselín.
Pozitívny vplyv pohánky teda môžeme zaznamenať ako pružnosť ciev, očistu obličiek, reguláciu zrážanlivosti krvi, znižovanie cholesterolu a celkovú podporu imunitného systému. Priaznivo vplýva tiež na stav vlasov a nechtov a odporúča sa aj pri problémoch s trávením.
Jedinečným účinkom pohánky je aj pomoc pri kŕčových žilách a opuchu nôh. Zabraňuje tiež tvorbe krvných zrazenín, znižuje cholesterol a chráni proti arteoskleróze. Okrem toho zastavuje krvácanie z nosa a ďasien, podporuje prekrvenie, stimuluje libido a potenciu, má preventívne účinky pri reumatických ochoreniach a artritíde.
S nízkym obsahom kalórií a bez tuku je pohánka ideálnym jedlom pre diabetikov. Obsahuje liečivú látku, ktorá posilňuje kapilárne steny, čím znižuje riziko fatálnej mŕtvice a infarktu u ľudí s vysokým krvným tlakom a cukrvkou. Zlepšuje mikrovaskulárnu integritu a cirkuláciu u diabetikov, čím zabraňuje poškodeniu nervov a svalových buniek a strate funkcie obličiek.
Výskum ukázal, že konzumácia stravy bohatej na vlákninu z celých zŕn znižuje riziko rakoviny prsníka. Antioxidačné vlastnosti pohánky sa často používajú ako protilátka proti roentgenovým žiaričom. Antioxidanty, lignany hrajú dôležitú úlohu pri príjme estrogénov, a preto sú prospešné pre ženy počas alebo po menopauze.