fbpx

Sušené rajčiny

Sušené rajčiny 2

Výraznejšia chuť, dostupnosť počas celého roka, aj tým sa vyznačujú sušené rajčiny.

V sušených paradajkách sa vyskytuje viacero látok užitočných pre zdravie. Zaujímavý je napríklad lykopén, výborný antioxidant, ktorý sa v tejto variante obsiahne desaťnásobne oproti čerstvým paradajkám. Vďaka tepelnému spracovaniu je oveľa ľahšie stráviteľný a telo ho dokáže lepšie vstrebať. V organizme okrem iného pôsobí ako prevencia proti vzniku rakoviny. Obvlášť účinný je pri onkologickom ochorení tráviacej sústavy a prostaty. Pomáha tiež chrániť kožu pred škodlivým vplyvom UV žiarenia.

Sušené paradajky majú mierne močopudné pôsobenie a ak nie sú presolené, pôsobia blahodarne aj na krvný tlak a obehovú sústavu. Vďaka nálevu z olivového oleja sa zvyšuje schopnosť organizmu vstrebávať vitamíny a minerály obsiahnuté v paradajkách.

Paradajky obsahujú okrem iného aj karotenoidy a vitamíny B, C, E, K a PP. Nájdeme v nich aj množstvo draslíka, železo, vápnik, horčík, fosfor, zinok, síru, bór, jód a meď.

Pravidelná konzumácioa paradajok pomôže metabolizmu a prečistí aj krv, čo je ideálne predovšetkým pre ľudí trpiacich dnou, zlyhávaním obličiek a zvýšeným obsahom močoviny v krvi.

Rajčiny pomáhajú tiež pri zápche, eliminujú problémy s trávením, posilňujú imunitu, pomáhajú pri horúčke, kŕčových žilách, únave a znižujú riziko infarktu.